Koristimo kolačiće. Nastavkom korištenja naše stranice slažete se s ovim. Pročitajte naša Pravila o kolačićima.

Povrat robe i povrat sredstava

PROCEDURA ZA POVRAT ROBE U ZAKONSKOM ROKU

Prema Direktivi EU o pravima potrošača kupovina preko naše prodajne internet stranice www.sportdepot.hr smatra se prodajom na daljinu.


Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne djelatnosti), da odustane od Ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat. Prilikom odustanka poželjno je ali ne I neophodno, da kupac navede razloge zbog kojih odustaje, no morate platiti trošak povratka kupljene robe.


Postoje i neke transakcije koje nisu obuhvaćene člankom koji vam dopušta predomišljanje – primjerice, ne možete vratiti proizvod koji je izrađen prema vašim specifikacijama, ili od kupovine proizvoda koji je jasno personaliziran prema vašim zahtjevima, od audio i video zapisa koje ste otpakirali (DVD i CD sa softverom ili audio ili video zapisima, kojem ste uništili pečat), od usluga koje ste već počeli koristiti, ne možete odustati niti od robe čija cijena ovisi o fluktuacijama na financijskim tržištima, itd.


Molimo vas, kontaktirajte nas putem emaila na adresu [email protected] za pokretanje procedure povrata robe i/ili sredstava. Nakon toga, potrebo je da pošaljete putem maila  Izjavu da odustajete od Ugovora koja sadrži broj narudžbenice, šifru artikla koji se vraća, a ako se vrši povrat sredsava i broj vašeg računa u banci na koji će se izvršiti povrat. Izjava o odustanku od Ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu putem e-maila.


U slučaju odustanka od Ugovora, potrošač ima pravo na povrat novca. Povrat sredstava se kupcu vraća po prijemu proizvoda, i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan, vraćen u originalnom pakovanju.


Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 15 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratiti. Prilikom povrata robe obavezno je istu vratiti u ispravnom i nekorišćenom stanju i originalnom neoštećenom pakiranju, pri čemu morate priložiti račun koji ste dobili u PDF formatu putem mejla prilikom kupovine proizvoda ili vam je stigao uz robu kao I obavezno fiskalni isječak.


Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je izričito odgovoran za umanjenu vrijednost proizvoda koja nastane kao posljedica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se povrat sredstava u iznosu koji je kupac platio za vraćeni artikal i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.


Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal.


PROCEDURA ZA POVRAT SREDSTAVA

U slučaju odustanka od Ugovora, potrošač ima pravo na povrat novca. Povrat sredstava se kupcu vraća po prijemu proizvoda, i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu Ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda. Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal. Povrat sredstava se vrši isključivo na žiro račun kupca koji je kupac dužan da dostavi prodavcu. Povrat sredstava se može izvršiti samo ukoliko je kupac postupio po proceduri za povrat robe. Povrat sredstava se vrši isključivo na gore navedeni način, uplatom na tekući račun i nije moguće slati novac po kuriru u gotovini. Poručeni artikal, bez prethodnog kontakta i dogovora sa operaterima u Online prodavnici, koji je gore naveden, ne možete samoinicijativno mijenjati/zahtjevati novac/vraćati, odnosno slati proizvod na adresu prodavca.